Od razu na wstępie muszę zaznaczyć, że niestety, nie jest to posiłek dietetyczny, więc nie polecam go nikomu kto właśnie jest w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Z racji na swoją wysoką energetyczność, bardziej wpasowuje się on w menu osób aktywnych fizycznie i dzieci, jako śniadanie lub podwieczorek. Jeżeli chcesz mnieć pewność, że masz zdrowy, wolny od chemii posiłek, koniecznie placek drożdżowy upiecz samodzielnie i dodaj organiczne produkty (maliny, twaróg, miód).
W ostatnim odcinku swojego programu Okrasa skusił mnie do wypróbowania jego sposobu podania ciasta drożdżowego. W tym przepisie jest wszystko to co uwielbiam, czyli maliny, miód, twaróg i oczywiście placek drożdżowy, który po raz pierwszy sama upiekłam. :)
Składniki , które potrzebujesz do przygotowania 2 kanapek:
- 2 kromki placka drożdżowego
- łyżka masła prawdziwego (min 82% tł.)
- łyżka miodu prawdziwego
- 100 g świeżych malin
W czym tkwi sekrekt Okrasy przygotowania, wydawaoby się tak banalnej, kanapki?
Postępujcie zgodnie z poniższą instrukcją i przekonajcie się sami! :)
1. Rozgrzej ceramiczną patelnię (bez tłuszczu). Podpiecz na niej kromki placka drożdżowego. Gdy się zarumienią, odłuż na talerz.
2. Na tej samej patelni (lekko ostudzonej) rozpuść 1/2 łyżki masła. Następnie zbierz to masło kromką podpieczonego wcześniej placka. Odłuż na talerz i połuż na placku gruby kawałek ekologicznego półtłustego twarogu.
3. Na końcu przygotuj maliny w miodzie. Na tej samej patelni, na której są pozostałości rozpuszczonego wcześniej masła, rozpuść 1/2 łyżki prawdziwego miodu (np. rzepakowy). Dodaj do miodu garść malin (na małym ogniu), poczekaj chwilę aż maliny lekko rozmiękną i połączą się z miodem. Wyłóż maliny na wierzch drożdżowej kanapki.
Prosty przepis na placek drożdżowy:
Składniki na ciasto:
- 1 szkl mleka 3,2%
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag masła prawdziwego
- 4 dag drożdży
- 15 dag cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka
- szczypta soli
Z tej puli odłuż 5 dag masła, 5 dag cukru i 8 dag mąki na zrobienie kruszonki, ktrórą posypiesz wierzch ciasta.
Wykonanie:
1. W kubku zmieszaj drożdże z 2 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru i odstaw na 10-15 min, aby masa urosła.
2. Do rondla wlej mleko i na niewielkim ogniu rozpuść w nim masło.
3. W misce utrzyj żółtka z cukrem.
4. Do utartych żółtek dodajesz teraz posotałe składniki: rozpuszczone melko z masłem, mąkę, drożdże, cukier waniliowy i szczyptęsoli.
5. Wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godz.
5. Do wysmarowanej masłem foremki wyłóż ciasto i posyp je przygotowaną kruszonką.
Piekarnik: 180 stopni.
Czas pieczenia: ok 40-45 min.
Smacznego!
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić zacząć tak np. niedzielę, co z resztą ja z rodziną uczyniłam! ;)