Dzisiaj zrobiłam mały eksperyment i do klasycznej jajecznicy dodałam batata. Słodki ziemniak jest bardzo dobrym zamiennikiem dla kromki żytniego chleba, która często idzie w parze z jajecznicą.
DLACZEGO BATAT?
Batat jest przede wszystkim źródłem węglowodanów (skrobia i cukry proste), ale ponieważ zawiera dużo błonnika, nie powoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Jest więc doskonałym źródłem energii dla osób odchudzających się. A już na pewno to warzywo okopowe powinno być częstym gościem w kuchni każdej osoby aktywnej fizycznie - doskonale spradza się w daniach przedtreningowych oraz jako śniadanie i kolacja (w zależności od zrealizowanego treningu). Ale uwaga! Z tych samych powodów (wysoka zawartość skrobi i błonnika) źle mogą go tolerować osoby z chorym układem pokarmowym - może wywoływać wzdęcia.
Kolejne dwa argumenty opowiadające się za batetem jako warzywem bardzo odżywczym i dedykowanym osobom aktywnym fizycznie to:
- stosunkowo wysoka zawrtość białka (jak na warzywo), a w tym białka właściwego, które zawiera prawie wszystkie aminokwasy egzogenne (takie, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć),
- wysoka zawartość potasu (ok 370 mg w 100 g), który reguluje w naszym organiźmie gospodarkę wodną, usprawnia pracę mięśni i układu nerwowego, poprawia koncentrację.
Energia | Węglowodany | Skrobia | Fruktoza | Glukoza | Białko | Tłuszcz | Błonnik | Celuloza | Lignina | Potas(mg) | |
Bataty(100 g) | 111 | 24,0 | 19,5 | 0,65 | 0,79 | 1,63 | 0,6 | 3,0 | 1,0 | 0,26 | 373 |
Wypróbujcie koniecznie bataty z jajem. Możecie przyrządzić jajecznicę lub jajo sadzone (w takiej postaci jajko jest bardziej wartościowe). Małego batata najlepiej ugotować w wodzie - dość szybko się gotuje. Kompozycja smaku jest fantastyczna. Co mnie zaskoczyło! :)
Smacznego!