Pulpety z indyka ugotowane w bulionie warzywnym.
Zgodnie z zasadą niełączenia białka z węglowodanami, według której komponujemy obiady w naszej odchudzającej kuchni ForFit, na dzisiejszy obiad proponujemy chude mięso indycze z warzywami, bez żadnych dodatków skrobiowych. Pulpety z indyka to dietetyczny, ale sycący obiad. Doskonale sprawza się w dietach redukujących tkankę tłuszczową układanych dla naszych podopiecznych.
Ważne! Wybierając mięso koniecznie sprawdź czy pochodzi od wiarygodnego ekologicznego producenta, jeśli chcesz mieć pewność, że jest zdrowe i wolne od chemii. Już niedługo napiszę o tym, jak wybierać dobre mięso, na co zwracać uwagę i gdzie najlepiej je kupować.
Wartości odżywcze:
100g mięsa mielonego z indyka (ok. 2 pulpety) zawiera:
19,2 g białka,
0 g węglowodanów,
0,7 g tłuszczu
Mój sposób na mięsne kulki:
Pulpety:
1 kg mielonego mięsa z indyka
1 żółtko
sól himalajska
pieprz
Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie uformuj małe kulki.
Bulion:
2 marchewki
1 koszeń pietruszki
1/2 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
W głęboki rondlu na oliwie z oliwek podduś pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie wrzuć warzywa starte na tarce z grubymi oczkami. Dolej ok. 1/2 l wody. Następnie wrzuć mięsne kulki (woda powinna je lekko zakrywać. Gotuj ok. 20-30 min.
Mięsne kulki podawaj z warzywami z bulionu. Na talerzu mógłby pojawić się także ogórek kiszony. Kiszonki wspomagają trawienie, a o tej porze roku także doskonale wpływają na nasz system odpornościowy.
Smacznego!